13 Nisan 2018 Cuma

ÜRETİCİLER DİKKAT!! MEYVE ÇİÇEKLERİNİ BU ZARARLIDAN KORUYALIM

Değerli meyve üreticileri sizlere hemen hemen bütün meyve ağaçlarının çiçeklerinde çok zarar yapan, özellikle Kiraz ve Kayısı bahçelerinde çiçeklenme döneminde çok görülen Baklazınnı [Epicometis (=Tropinota) hirta (Poda)(Col.:Scarabaeidae)] zararlısı hakkında bilgi vereceğim.


Bakla zınnı; Kın kanatlılar ailesinde yer alan bir böcek türüdür. Genellikle erginleri armut, erik, kiraz, şeftali, kayısı, asma, süs bitkileri ve çiçek açan bazı sebzelerin çiçekleriyle beslenir. Bakla zınnı bitkilerin yaprak, meyve ve tomurcuklarına da zarar verir. 

İlk başta meyve ağaçlarımızın çiçeklerinde bu zararlıyı görünce; ne güzel çiçekleri tozlaştırıyor, güzel meyve tutumu olacak diye sevinebilirsiniz. Fakat iş hiçte öyle değildir.

Bu zararlı çiçeklerin içindeki erkek ve dişi organları yiyerek meyve oluşumunu engellemektedir.
Bu zararlının ergini zarar vermekte olup, dikkatli bir üretici bu zararlı ’ya karşı hiç kimyasal kullanmadan mücadelesini yapabilir.
            Bu zararlı kışı larva ve ergin döneminde toprakta geçirir. İlkbaharda, meyve
ağaçlarının ve diğer bitkilerin çiçek açtıkları zaman çıkan erginler, daha çok çiçeklerle beslenirler.
Yumurtalarını humusça zengin topraklara bırakırlar. Yumurtadan 1–2 hafta sonra çıkan larvalar, otların kökleri ile beslenirler. Gelişmesini 6–9 hafta içinde tamamlayarak, toprakta oluşturdukları bir boşlukta pupa olurlar. Bu pupalardan çıkan erginler, kışı toprakta geçirirler.
Ergin böcekler, ertesi yıl İlkbahar aylarında kışlaklarını terk ederek, çiçeklerde zarar yapar. Larvaların kuru toprakta gelişmeleri yavaş olup; 15°C’nin altındaki sıcaklıklarda larva gelişmesi tamamen durur. Erginleri günün güneşli saatlerinde çok hareketlidir.
İlkbahar sonunda, popülâsyonu en yüksek seviyeye ulaşır. Bazı bölgelerde temmuz ortasına kadar uçuştukları görülür.
Ergin böcekler, meyve ağaçlarının ve diğer bitkilerin çiçeklerinin dişi ve erkek organlarını, genç yaprakları, hatta tomurcuk ve meyveleri yiyerek zarar verirler.
         Bakla zınnı polifag bir zararlıdır. Turunçgiller dâhil bütün meyve ağaçları, bağ, hububat, süs bitkileri, bazı sebze ve yabancı otlarda zarar yapar.
            Ülkemizde, Scolia quadripunctata F. (Hym.:Scoliidae), bu zararlının doğal düşmanı olarak saptanmıştır.

MÜCADELESİ

Kültürel önlemler
            Ağaçların çiçekli olduğu dönemde yapılacak kimyasal mücadele, döllenmeyi sağlayan balarısına ve diğer böceklere zararlı olduğu için, Bakla zınnı mücadelesinde kültürel önlemler çok önemlidir. Bunun için toprak işlemesi ile toprakta bulunan yumurta, larva ve erginlerin zarar görmesi ve böylece zararlı popülâsyonunun düşmesi sağlanmalıdır.
 Mekanik mücadele
            Bakla zınnı erginleri, günün güneşli saatlerinde çok hareketlidir. Bu nedenle, erginlerin az hareketli oldukları sabahın erken saatlerinde, ağaçların altına çarşaflar serilmeli ve ağaçlar kuvvetlice silkelenerek, ergin böceklerin çarşafın üzerine düşmesi sağlanmalı ve düşen böcekler toplanarak öldürülmelidir.
            Ağaçların altına, mavi renkli kaplar veya leğenler yerleştirilir ve bu kaplar yarısına kadar su ile doldurulur. Ergin böcekler, mavi renge yönelerek, kapların içindeki suya düşer. Düşen böcekler, her gün toplanarak imha edilir.


Kimyasal Önlemler
            Bu zararlının mücadelesinde, çok zorunlu olmadıkça kimyasal mücadele tavsiye edilmemektedir. Popülâsyonun çok yüksek olduğu bahçelerde, bir miktar arı kaybı da göze alınarak, uygun bir ilaç kullanılarak kimyasal mücadele yapılabilir. Mücadeleye karar verebilmek için, Bakla zınnı erginlerinin ve zararının görülmesi gerekir. Bu nedenle, ağaçların pembe tomurcuklarının görüldüğü zamandan itibaren, erginlerin çıkışı gözlenmelidir. Ergin böcekler topraktan çıkıp, çiçeklerle beslenmeye başladığı zaman bir ilaçlama yapılmalıdır.
            DİKKAT Bakla Zınnı çiçeklerin açması ile ortaya çıktığı için Kimyasal mücadelesi arılarla aynı döneme denk geliyor. Üreticilerin bu böceğe karşı ilaç kullanması sonucu ise arı ölümleri çok artmaktadır. Bu nedenle kimyasal mücadeleye karar verilirken çok dikkat edilmelidir.
Aziz ÖZKAN
Ziraat mühendisi
ozkanaziz@gmail.com
https://www.azizozkan.com/



KAYNAKLAR   
1-ULU Orhan, DEMİR Tarık, KILIÇ Musa, ÇAKIR Osman, NOGAY Abdullah, ZEKİ Cevdet, ERKILIÇ Lerzan, KOÇLU Türkan, ÇELİKER Mükerrem, 2001. Kiraz Bahçelerinde Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı, Ankara.
2-T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü, Zirai Mücadele Teknik Talimatları cilt:3–4 ANKARA 1995
http://47f2bc5dc77f20d4fcae-2ffd3154bf43bf9e430479b257491606.r98.cf2.rackcdn.com/denge_VfVwTtrLaNwD.jpg


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder