3 Temmuz 2018 Salı

KİRAZ İHRACATINA BÜYÜK ENGEL ( Kiraz Sirke Sineği (Drosophila suzukii))


KONTROL VE ERADİKASYONU TALİMATI
Genel Önlemler
Zararlının erken tespitinin yapıldığı yerlerde sınırlı bir alanda popülasyon düşük yoğunlukta bulunduğunda çok sıkı uygulanan tedbirler ile eradikasyonu mümkündür. Eradikasyon tedbirleri aşağıda yer almaktadır:


1. Meyveler olgunlaştığında hemen hasata başlanmalı ve hasattan sonra ağaç üzerinde meyve bırakılmamalıdır.

2. Bulaşık olduğu bilinen bahçe ve çevresindeki bahçelerde ağaç üzerindeki meyvelerin hasadı mutlaka yapılmalı ve geciktirilmemelidir. Hasat süresi mümkün olduğu kadar kısa tutulmalıdır.3. Bulaşık olduğu belirlenen bahçelerde yere dökülen meyveler zararlı için besin kaynağı oluşturacağından, yere dökülen meyve artıkları, tüketilmeyen ve ıskartaya ayrılmış meyveler açıkta bırakılmamalı toplanarak en az 30 cm. derinlikte uygun bir alana gömülmek suretiyle imha edilmelidir. Bu tür artıklardan kesinlikle kompost yapılmamalıdır. 4. Hasat edilecek meyve türlerinin larva ile bulaşıklığının belirlenmesi önemlidir. Bunun için hasat sırasında, meyvelerin imhasına yönelik karar vermek için, tuzlu su solüsyonu hazırlanarak D. suzukii’nin meyvelerdeki bulaşık olma durumu belirlenmelidir. (Meyvede larva bulaşıklığı bulunmayan ancak ergin yoğunluğunun çok düşük olduğu yerlerde çok sayıda sirkeli tuzak asılarak zararlıyı kontrol altına almak mümkün olabilmektedir).
5. Kiraz meyvesi içinde Drosophila suzukii larvasının varlığının tespitinde tuzlu su solüsyonu kullanılır. Bunun için; tesadüfi olarak toplanan 30 adet sağlam meyve plastik poşet içerisine konulur. İçerisine 4 bardak su ve 1/4 ölçü tuz konur. 10-15 dk beklenir ve larvaların su içinde yüzmeye başlaması takip edilir.
6. Zararlının bulunduğu alandan başka yerlere yayılmasına neden olabilecek mekanizmalar örneğin, traktör vb. ekipmanlar temiz tutulmalıdır.
7. Tuzak kontrolleri sırasında, zararlıyı cezbetmemesi açısından tuzakta bulunan sirkenin ağaçlara yakın yerlere dökülmemelidir.
8. Bahçelerde sulama damlama sulama sistemi ile yapılmalıdır. Özellikle bahçelerin hasata yakın dönemde aşırı sulanmasından kaçınılmalıdır.
9. Çayır ve meralar, terk edilmiş bahçeler zararlı için konakçılık yapacağı için kontrol altında tutulmalıdır. Kendi haline bırakılmış meyve bahçelerinin bulunduğu yerlerde, otlu ve
2
bakımsız ağaçların bulunduğu alanlar bulaşma kaynağı oluşturacağından kültürel önlemlere özen gösterilmelidir.
10. Drosophila suzukii’nin birkaç km uçabildiği bilindiğinden mücadelenin toplu mücadele şeklinde yapılması sağlanmalıdır. Üreticiler kendi bahçesi içinde ve yakınındaki bahçelerde topluca zararlı ile mücadele önlemlerini almalıdır. Bulaşık olduğu bilinen alan ve çevresindeki tüm bahçelerde yukarıda önerilen işlemlerin hepsi uygulanmalıdır.
Zararlının Varlığının Tespit Edildiği Yerlerde Mücadelesi ve Eradikasyonu;
1. Zararlı ile bulaşık olduğu bilinen bahçelerde, erginler yumurta koymadan önce, erginlere karşı mücadele yapılması gerektiğinden bulaşık olduğu bilinen bahçe ve etrafındaki komşu bahçelerin etrafını çevreleyecek şekilde Nisan ayı başından itibaren sirkeli tuzaklar asılır. Bahçenin kenarları boyunca, 1 sıra ve en fazla 5 metre aralıkla tuzaklar asılır. Aynı bahçe içindeki diğer ağaçlara ise, ağaç başına 4-5 adet sirkeli tuzak asılarak zararlının mücadelesinde kitle halinde tuzakla yakalama yöntemi uygulanır. Bu işleme yıl boyu devam edilir.
2. Kitle yakalama çalışması sırasında tuzaklarda yakalanan ergin populasyonunda artış görülüyorsa kimyasal mücadele ile kombine edilir. Genelde D. suzukii populasyonunda temmuz ayından itibaren başlayan artış sonbahar boyunca devam etmektedir.
3. Zararlının varlığının belirlendiği alanlarda en az 3 yıl üst üste sirkeli tuzaklarla takibi yapılır. Tuzakta üst üste 2 yıl ergin yakalanmadığı takdirde takibe 3. yılda son verilir.
4. Tuzaklarda ergin yakalandığında meyvelerde larva kontrolü yapılır. Meyveler bulaşık bulunur ise imha edilir.
5. Bulaşık olduğu belirlenen kiraz meyveleri 1,6 °C’de 3 gün bekletilmesi suretiyle meyve içindeki yumurta ve larvaların ölmesi sağlanmaktadır. Ancak, yumurta konmuş meyvelerde meyve yüzeyi zarar gördüğünden dolayı bu tip meyvelerin raf ömrü kısa olmaktadır.
6. Ülkemizde de mevcut olan Anthocoris nemoralis ve Orius levigatus gibi predator türlerin zararlının biyolojik mücadelesinde zararlı populasyonunun azaltılmasında etkili olabileceği literatürde bildirilmektedir.

                                                                                                             Aziz ÖZKAN
                                                                                                            Ziraat Mühendisi
                                                                                                         ozkanaziz@gmail.com
KAYNAK
https://www.tarim.gov.tr/GKGM/Belgeler/Bitki%20Sa%C4%9Fl%C4%B1%C4%9F%C4%B1%20Hizmetleri/bitki_sagligi/survey/Drosophila-suzukii-kontrol-ve-eradikasyon-talimat%C4%B1.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder