1 Temmuz 2017 Cumartesi

ŞEFTALİ YAPRAK KIVIRCIKLIĞI HASTALIĞI [Taphrina deformans (Berk.)Tul]

Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan şeftali kiraz ve kayısı gibi gülgiller ailesindendir.
Şeftali ağacı ortalama 30 yıl yaşar, çok uzun ömürlü bir ağaç değildir.
Bol sulu ve tatlı meyvesinin en önemli özelliği kabuğunun tüylü olmasıdır.
Bu kadifemsi dokudan hoşlanmayanlar için nektarin denilen tüysüz bir çeşidi de vardır. Çekirdeği tek ve serttir. Çekirdeği kolay ayrılana yarma şeftali, ete yapışık olana et şeftalisi denir. Yarma şeftali genellikle taze meyve olarak tüketilir. Et şeftalisi ise konserve yapımında kullanılır. Ülkemizde beyaz ve sarı etli olarak bilinen iki tür vardır.

Bu kadar sevilen meyvenin amansız bir hastalığı var, eğer zamanında mücadelesi yapılmaz ise zarar oranı % 100 lere kadar çıkmaktadır. Halk arasında glok olarak ta isimlendirilen şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığı şeftali bahçelerinin en önemli hastalığıdır.
Şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığı, Ülkemizde şeftali yetiştirilen bütün bölgelerde görülür. Hastalığın şeftali bahçeleri için önemi çok büyüktür. Epidemi yaptığı yıllarda, tüm yapraklar dökülür. Ağaç yeniden yaprak vermek için zorlanır ve sonunda zayıflar. Meyveler olgunlaşmadan dökülür. Meyveler, direkt olarak bu hastalıkla bulaştıkları zaman kaliteleri düşer. Bu hastalık, ekstrem şartlarda şeftali ağaçlarını tamamen kurutabilmektedir.
 Hastalığın belirtileri; funguslar yaprağın üzerinde beyaz ve pembe renkte bir örtü oluştururlar. Askosporların tomurcuklanması ile konidi sporlar oluşur. Konidi sporlar, tek çekirdekli ve ince çeperlidir. Tomurcuklanma, bazen ascus içinde de oluşabilir. Bunlar, bitkinin çeşitli kısımlarına yayılırlar ve zamanla çeperleri kalınlaşır.
Fungus kışı, konukçusunun bazı kısımlarında kalın çeperli konidi spor ve misel halinde geçirir. İlkbaharda, bu konidi sporlardan hif denilen iplikçikler meydana gelir. Bunlar da yaz konidi sporlarını oluştururlar. Fungus, yaprağın epidermis hücrelerinden veya stoma denilen gözeneklerinden giriş yapar.
Şeftali ağaçlarında, yeşil organlar görülür görülmez enfeksiyonlar başlar. Sporlar, minimum 10ºC, optimum 20ºC sıcaklıkta çimlenirler. 26-30ºC sıcaklıklarda ise gelişme durur. Bu sebeple, ilkbaharı takip eden sıcak havalarda, hastalıklı ağaçlarda ani düzelmeler görülür.

Yaprak kıvırcıklığı hastalığı yaprak, sürgün ve meyvelerde zarar yapar. Hastalanan yapraklar sarı ve beyaz bir renge dönerler. Yapraklar kıvrılır ve spiral bir şekil alırlar. Erken enfeksiyon alan yapraklar, büyüyemez ve dal üzerinde kururlar. Geç enfeksiyonlarda ise yaprağın sadece bir bölümü hastalanır. Hasta yapraklar, normal yapraklardan daha kalındır. Nemli havalarda yapraklar üzerinde, konidi sporlardan meydana gelen bir tabaka oluşur. Hastalıklı genç sürgünler, kalınlaşır ve gelişmeleri çok yavaşlar.
Böyle sürgünlerde, hastalıklı yaprak buketleri oluşur. Sürgünler üzerinde, kırmızı renkte ve kalın kabarıklar meydana gelir. Enfeksiyon, gözlerin patlaması sırasında olursa, sürgün gelişemez, boğum araları kısalır. Böyle sürgünlerin üzerinde kurumuş buketler görülür. Meyve üzerindeki belirtiler, genellikle meyvenin bir kısmında sarı-kırmızı renkte, gelişigüzel şişkinlikler şeklinde kendini gösterir. Bunlar zamanla koyulaşır. Meyve tümörlü bir görünüm alır. Bazen meyveler, çekirdek evine kadar yarılabilirler.
ÖNLEMLER
Kültürel önlemler:
Yaprak kıvırcıklığı hastalığını için, etkili kültürel tedbirler bulunmamaktadır.
 KİMYASAL ÖNLEMLER
Yaprak kıvırcıklığı hastalığına karşı, tomurcuklar kabarmaya başladığı zaman, bir defa ilaçlama yapılır. Ancak çok çeşit ile kurulmuş olan bahçelerde, farklı çeşitlerin gözlerinin farklı zamanlarda uyanacağı dikkate alınmalıdır.
Bahçede başka hastalıklar da mevcut ve bunların mücadele zamanı, Yaprak kıvırcıklığı ile aynı ise, bu hastalıkların hepsini kontrol edecek fungusitler kullanılmalıdır. İlaçlamalarda, basınçlı pülverizatörlerden biri kullanılmalı ve tomurcuklar iyice ilaçlanmalıdır.
Aziz ÖZKAN
Ziraat mühendisi



KAYNAKLAR  
Kılıç M.,Çakır O.,Ergüden T.M.,Demir T.,Zeki C.,Erkılıç L.,Günaydın T.,
Zümre oğlu A.,2001. Şeftali Bahçelerinde Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı, Ankara.
T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü, Zirai Mücadele Teknik Talimatları cilt:3-4 ANKARA 1995
Fotoğraflar: Aziz ÖZKAN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder