16 Temmuz 2017 Pazar

KESME ÇİÇEK VE SEBZEDE YEŞİLKURT [Helicoverpa Armigera (Hübn.) (Lep.:Noctuidae)]

“İnsanlar ekip – diktiklerini değil, hastalık ve zararlılardan arta kalanı biçerler”
Hastalık ve zararlılar ile hiç mücadele yapılmaz ise ancak zararlılardan artan hasat edilir. Fakat zamanında yapılan ilaçlı mücadele ve önceden alınan kültürel önlemler ile hastalık ve zararlı kayıplarının en aza inebilmektedir.
Ülkemizin ihraç ettiği Kesme çiçek ve sebzelerde çok sorun olan bir zararlıdır. Polifag bir zararlıdır Özelliklede Domateste zararı önemlidir.

Erginleri 35–40 mm kanat açıklığına sahip kelebekler olup, genel görünüşü bejimsi-kahverengidir. Yumurtaları 0,45–0,65 mm çapında, krem renginde ve üstten basık küre şeklindedir. Yumurtadan yeni çıkan larvalar 1,5–2 mm uzunlukta, kirli beyaz renkte ve üzeri kıllıdır. Olgun larva 40–45 mm boya ulaşır, yanlarda ve sırtta sarı, yeşil ve kahverengi renkte birer bant bulunur. Pupalar 20–23 mm boyda, önce yeşil, sonra kızıl-kahverengine, sarımsı kahverengi, pembemsi veya mor renge döner.
Yeşil kurt dişisi yumurtalarını yaprak, meyve ve taze sürgünlere tek tek bırakır. Bir dişi 700–1500 adet yumurta bırakabilir. Larva gelişmesini tamamladıktan sonra toprakta hazırladığı odacık içinde pupa olur. Yılda 3–5 döl verebilir.
Konukçuları
Yeşil kurt polifag bir zararlıdır. Domates, biber, patlıcan, bamya, baklagiller, süs bitkileri, pamuk, mısır ve tütün H.armigera’nın konukçuları arasındadır.
Zarar Şekli
Yeşil kurtta zararı larvalar yapar. 1. ve 2. dönemde yapraklarla beslenen larvalar daha sonra domates, biber, patlıcan bamya, nohut ve mercimek gibi sebzelerin meyvelerini delerek içine girer ve orada beslenir. Bir meyveden diğerine geçmek suretiyle de birçok meyvenin zarar görüp çürümesine neden olurlar.
Güneydoğu Anadolu, Ege, Akdeniz ve Orta Anadolu Bölgesinde yaygındır.

Doğal düşmanları
Yeşilkurdun ülkemizde tespit edilen doğal düşmanları vardır.
En önemlisi de Yeşil kurt yumurtasını parazitleyen Trichogramma sp. Erginidir

Mücadelesi
 Kültürel önlemler
Yeşilkurdun mücadelesinde başarıyı artırmak için aşağıdaki tedbirlerin alınması gerekmektedir.
—Sera ve çevresinde yabancı ot temizliği mutlaka yapılmalıdır.
—Zarar görmüş meyveler seradan uzaklaştırılmalıdır.
—Sera toprağı derin sürülerek topraktaki pupaların ölmesi sağlanmalıdır.
—Havalandırma açıklıklarının tül ile kapatılmalıdır.

Biyolojik mücadele
Doğal düşmanların korunması ve etkinliğinin artırılması için gerekli önlemler alınmalıdır. Özellikle üretim dönemi başında zararlıya karşı kimyasal ilaç kullanılmamalı, diğer zararlılara karşı kullanılan ilaçlarda da doğal düşmanlara yan etkisi en az olan ilaçlar kullanılmalıdır.

Kimyasal mücadele
Yeşilkurt mücadelesine karar verebilmek ve ilaçlama zamanını doğru bir şekilde belirleyebilmek için, seradaki Yeşilkurt yoğunluğu ve doğal düşman popülâsyonunun tespit edilmesi gerekir.
Bunun için domates, biber, bamya ve nohutta Ege Bölgesinde 15 Mayıstan itibaren tarlaya köşegenler doğrultusunda girilip, tarlanın büyüklüğüne göre 50-100 bitki kontrol edilerek, bitkinin çiçek, yaprak, sap, meyve ve sürgünlerinde, yumurta ve larva aranır. 100 bitkiden 5’i bulaşık bulunmuşsa derhal mücadeleye geçilir.
Kimyasal Mücadelede Kullanılacak İlaçlar ve Dozları: İl/ilçe Müdürlükleri ve reçete yazma yetkisi bulunan kişilerce belirlenmelidir.



                                                        Aziz ÖZKAN
                                                        Ziraat Mühendisi
                                                              
 KAYNAK
Fotoğraflar: Aziz ÖZKAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder