28 Haziran 2020 Pazar

KİRAZLARDA BAKTERİYEL KANSER VE ZAMKLANMA HASTALIĞI

Ülkemizde yetiştirilen kültür bitkilerinde ekonomik olarak zarara neden olan pek çok hastalık etmeni, zararlı ve yabancı ot bulunmaktadır. Bunlarla gerekli mücadele çalışmaları yapılmadığında ürün ve kalitede kaybı kayıplar olmaktadır. Bu kayıplar kültür bitkisine, zararlının tür ve yoğunluğuna bağlı olarak bazen % 100’lere ulaşabilmesi mümkündür.
Bitkisel üretimde ekonomik yönden oldukça büyük rakamlara ulaşan bu kayıpların önlenmesi için bitki koruma çalışmalarını yeterli önemi vermek gerekmektedir.

 Türkiye Dünya kiraz, vişne ve kayısı üretiminde ilk sıralarda olup bu sert çekirdekli meyvelerin üretiminde son yıllarda ciddi problemler yaşanmaktadır. Özellikle kiraz ve kayısı ağaçlarında kısa sürede ölümlere neden olan hastalıklar görülmektedir. Kirazlarda ciddi problemler görülmeye başlanmıştır. Bodur kiraz ve vişnede görülen hastalıktan dolayı ağacın yapraklarında önce kızarma, genel görünümde yapraklarda kloroz ve hafif solgunlukla birlikte dalların uç kısımlarından itibaren geriye ölüm gerçekleşerek(dieback) ağacın tamamı kısa süre içerisinde ölmektedir. Hastalık etmeni tüm kiraz ve vişne üretim alanlarını etkileyerek her yıl artan oranlarda kayıplara neden olmaktadır.

Pseudomonas syringae’ nin neden olduğu bakteriyel kanser hastalığı dünyada kiraz üretimi yapılan her yerde yaygın olarak görülmekte ve kiraz üretimini önemli ölçüde etkilemektedir. Pseudomonas syringae ilk olarak 1902 yılında Van Hall tarafından leylak (Syringae vulgaris) bitkisinden izole edilmiştir. Pseudomonas syringae kompleks bir patojen olup Gardan et al. (1999) 56 farklı patojenik varyetenin bulunduğunu ve Kaluzna et al. (2012) ise etmenin yaklaşık 64 patojenik varyetesinin olduğunu bildirmiştir.
Hastalığa neden olan Pseudomonas syringae pv. syringae adlı bakteri geniş bir konukçu dizisine sahiptir. Başta kiraz ve kayısı olmak üzere 80 kadar meyve türünün yanı sıra pek çok otsu bitki türünde de hastalık yaparken, Pseudomonas syringae pv. Morsprunorum kiraz, erik ve bademde bakteriyel kanser hastalığına neden olmaktadır (Agrios 2005)


 

Hastalık etmeni ağacın kök hariç bütün toprak üstü aksamlarında hastalık belirtisi oluştururken, hastalığın karakteristik belirtileri bitki çeşidine, ağacın yaşına, bitki dokusuna, patojen izolatına ve çevresel koşullara bağlıdır (Gasic et al. 2012). Hastalığın karakteristik belirtileri çiçek demeti yanıklığı, sürgünlerde geriye doğru ölüm, yaprak ve meyve lekeleri, odun dokularında açık yaralar (kanser) ile birlikte zamklanma ve genel olarak meyve miktarında azalmalar şeklinde ortaya çıkmaktadır (Kennelly et al. 2007).
Sert çekirdeklilerde bakteriyel kanser hastalığı aynı zamanda zamklanma, çiçek yanıklığı, geriye doğru ölüm, dal yanıklığı olarak da adlandırılmaktadır.
Bakteriyel kanser ve zamklanma hastalığını oluşturan Pseudomonas syringae pv. syringae, başta kiraz ve kayısı olmak üzere sert çekirdekli meyve ağaçlarında hastalığa neden olurken; P.s.pv. morsprunorum ise sadece kiraz, erik ve badem türlerine özelleşmiştir.
P.s.pv. syringae'rim optimum gelişme sıcaklığı 28-30°C, maksimum 35°C, mini mum l°C'nin altındadır. P.s.pv. morsprunorum optimum gelişme sıcaklığı ise 25°C, maksimum 35°C ve minimum l°C'nin altındadır. Her iki tür de Gram negatif bakterilerdir.
Hastalık etmeni gözlerden, çatlaklardan, yaralardan ve budama yerlerinden bitkiye girer ve kışı kanserlerin kenarlarındaki kabuk dokusunda, sağlıklı gözlerde ve sistemik olarak iletim demetlerinde geçirir. Ayrıca, bakteri belirti göstermeksizin yapraklar ve çiçeklerin yüzeyinde, yazın bahçede bulunan yabancı otlar veya diğer bitkilerin üzerinde epifitik olarak canlılığını devam ettirebilir.
İnce dallarda ve genç sürgünlerde enfeksiyon, genellikle yaprak dökümü sırasında ve kış aylarında meydana gelir. Bakteriler dallara göz diplerinden, budama yerlerinden ve yaprak izlerinden girer. Bakteri hücreler arasında hareket eder. Kabuk ve iletim demetlerine kadar ilerleyebilir.
Ana dal ve gövdede soğuk kış periyodunda kanser gelişimi yavaş olup, ilkbaharda kanser oluşumu hızla ilerler. Bakteri ilkbaharda kanserlerde çoğalmaya başlar ve yağmurla çiçeklere ve yapraklara yayılır.
BELİRTİLERİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Hastalık etmenleri gözler, çiçekler, yapraklar, meyveler, genç sürgünler, dallar ve ağacın gövdesinde zarar yapar. Çeşitli konukçular üzerindeki belirtileri oldukça değişiktir.
Enfekteli yaprak ve çiçek gözleri ilkbaharda açılamaz. Bu gözlerin dip kısımlarında küçük kanserler oluşur. Bu gözlerden açılan olursa da yaz başlarında buradan çıkan yapraklar solgunlaşır ve kurur. Uygun koşullarda çiçekte de enfeksiyonlar görülür. Hastalığa yakalanan çiçekler solar, kahverengi renk alır ve dalda asılı kalır.
Özellikle kayısı, erik ve kirazda, yapraklarda küçük, yuvarlak veya şekilsiz, başlangıçta soluk yeşil yağ lekesi görünüşünde, daha sonradan kahverengi renk alan san haleli lekeler oluşur. Bu lekeler sonradan kurur ve dökülür. Yapraklar saçma ile delinmiş gibi bir görünüm alır. Kanserli dalların uç kısımlarındaki yapraklar, ilkbahar sonları ve yaz aylarında solgunlaşıp ölebilir.
Kayısı meyvesinin çağla döneminde, yüzeysel ve meyvenin iriliğine göre 1-3 cm çapında lekeler oluşur. Bu lekeler başlangıçta yeşil yağlımsı görünüşte olup, yaşlandıkça koyulaşır. Kiraz meyvesinde ise küçük, kahverengi-siyah, hafifçe çökük lekeler oluşabilir. Lekelerin içinde zamk akıntısı görülebilir.
İnce dallar ve genç sürgünlerde, başlangıçta kabuk üzerinde kahverengi, küçük, çökük lekeler görülür. Bunlar enine ve boyuna büyümeye devam eder. Renkleri koyulaşır, sonra leke sürgünü çepeçevre sarar ve sürgün kurur. Kayısıda hastalık 1 2 yıllık sürgünlerde daha çok zarar yapar. Mayıs-haziran aylarında hasta sürgünlerde geriye doğru ölüm başlar. Geriye doğru ölümün 2-3 yıl devam etmesi halinde ağaçlar çalılaşır ve ürün hızla azalır,
5-6 yıl sonra ağaçlar tamamen kurur. Ana dallar ve gövde üzerinde kanserler oluşur. Kanserli dokuların yüzeyi ıslak ve güneş yanığı görünümündedir, 1-2 yıl sonra bunların ilkbaharda sızıntı şeklinde zamk akıntısı oluşturduğu görülür.
Ülkemizde P.s.pv. syringae, tüm bölgelerimizde; P.s.pv. morsprunorum kirazda Marmara ve Ege Bölgesi, Bademde ise Ege Bölgesinde görülebilmektedir.
 KONUKÇULARI
P.s.pv. syringae geniş bir konukçu dizilişine sahiptir. Başta kiraz, kayısı olmak üzere şeftali, erik gibi 80 kadar sert çekirdekli meyve türünde ve bunun yanında turunçgiller, armut, badem, ceviz, gül, leylak, zakkum, karakavak, dişbudak, meşe, söğüt gibi çeşitli bitkilerde ve hatta pek çok otsu bitki türünde zarar yapmaktadır.
P.s.pv, morsprunorum ise kiraz, erik ve bademde zarar oluşturmaktadır.
 MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler
-      Fidan üretiminde sağlıklı çöğür ve gözler kullanılmalıdır.
-      Ağır enfekteli ağaçlar sökülüp yakılmalıdır.
-      Ağaçlar üzerindeki kurumuş veya belirti bulunan dallar ve gövde üzerinde bulunan kanserler, sonbaharda ilaçlamadan önce, enfekteli kısmın 30-60 cm altından kesilerek yakılmalıdır.
-      Budamada kullanılan aletler her seferinde %10'luk sodyum hipoklorite (çamaşır suyu) daldırılarak dezenfekte edilmelidir.
-      Bahçede yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Kimyasal Mücadele
Meyvecilikte birçok hastalığın tedavisi mümkün değildir. Bu yüzden hastalıklardan korunma önem arz etmektedir. Bunun için alınabilecek önlemlerin başında koruyucu ilaçlama gelmektedir. Koruyucu ilaçlamalarda başvurulan en önemli preparat şüphesiz bordo bulamacı olmaktadır. Bordo bulamacı, yumuşak ve sert çekirdekli meyve ağaçlarında çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalığa karşı koruyucu olarak kullanılan bir tarım ilacıdır.
Etkili ve ekonomik bir tarım ilacı olan bordo bulamacının çiftçi şartlarında hazırlanması da oldukça kolaydır. Bordo bulamacı, göztaşı (% 98 bakır sülfat) ve kireç kullanılarak hazırlanan bir karışımdır.
Göztaşı, kimyasal içeriğinde bakır sülfat bulunduran kuvvetli asit karakterde bir maddedir. Kireç ise kalsiyum karbonat içerir ve kuvvetli baziktir.
Bordo bulamacındaki aktif madde, patojenlere karşı esas toksik madde olan bakır iyonlarını içeren göztaşıdır. Ancak göztaşı, içindeki bakırdan dolayı asit karakterli olduğundan yalnız kullanılması durumunda bitkilere zehirli etkide bulunabilir. Bu nedenle bordo bulamacı hazırlanırken, asit karakterli bakırın PH’sını düşürerek bitkilere olan fitotoksiteyi gidermek amacıyla kireç karıştırılmaktadır.
Bordo bulamacı, kışın yaprağını döken ılıman iklim meyve türlerinden Kayısı, Şeftali, Erik, Kiraz, Vişne, Elma, Armut, Ayva gibi türlerin fidanları ve ağaçlarında, bakteri ve mantar kökenli hastalıklara karşı koruyucu olarak kullanılır. Sonbaharda yaprakların % 75’i ya da tamamı döküldüğünde ve ilkbaharda gözler uyanmadan önce meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında, sezonda potansiyel olarak çıkabilecek pek çok hastalığa karşı koruyucu etki göstermektedir. Sonbahar ve ilkbaharda bordo bulamacı kullanılmadan fungal ve bakteriyel hastalıklarla mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir. Bordo bulamacı uygun doz ve dönemde kullanıldığı zaman birçok fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı koruyuculuk görevi yaptığı gibi, kış mevsimi içerisinde oluşabilecek olumsuz hava koşullarına ve don riskine karşı ağacımızın dayanıklılığını da artırmaktadır.

İlaçlama zamanı
1. ilaçlama: Sonbaharda yaprakların %75'i döküldüğünde,
2. ilaçlama: İlkbaharda gözler uyanmadan önce yapılır.
Bordo bulamacı aşağıda listelenen hastalıklar içinde kullanılmaktadır.
Elma ve armut ağaçlarında kara leke,
Armut ağaçlarında memeli pas,
Sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma,
Kiraz ağaçlarında dal yanıklığı,
Badem Dal Kanseri
Erik Cep Hastalığı
Kayısı Dal Kanseri
Diğer meyve ağaçlarında kök çürüklüğü,
Sert-Yumuşak Çekirdekli Meyve Ağaçları Kök Kanseri
Bağlarda ölü kol, bağ antraknozu, bağ mildiyösü
Antepfıstığı Karazenk
Şeftali Yaprak Kıvırcıklığı
Şeftali Yaprak Delen
Yumuşak Çekirdekli Meyve Ağaçları Ateş Yanıklığı
Sert Çekirdekli Meyve Ağaçları Bakteriyel Kanser ve Zamklanma
Zeytin Dal Kanseri
Zeytin Halkalı Leke gibi hastalıklara karşı kullanılmaktadır.
Aziz ÖZKAN
Ziraat mühendisi

KAYNAKLAR
http://www.zmmae.gov.tr/images/zirai_mucadele_teknik_talimatlar/cilt_4.pdf
http://dergipark.gov.tr/download/article-file/269054
 https://www.researchgate.net/publication/306030130_Meyvecilikte_Koruyucu_Ilaclamanin_Adi_Bordo_Bulamaci_-_The_Name_of_Preventive_Spraying_in_Orcharding_Bordeaux_Mixture

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder