11 Temmuz 2017 Salı

VEREM OTU (KÜSKÜT)

Küsküt, bazı yerlerde şeytansaçı, verem otu, kızıl ot gibi adlarla tanınır. Cuscu-ceae familyasının tek üyesi Cuscuta cinsidir. Dünyada 200 civarında türü yayılış gösterir. Klorofilsiz, sarınıcı tam parazit bitkilerdir. İpliksi gövdeleri ile konukçularına sarılarak, emeçleriyle onlardan su ve besin maddeleri alırlar.
Doğada, çimlenme sırasında tohum gömleğinin parçalanabilmesi için topraktan gerekli su alınır. Çimlenmede ilk kez kök ucu ardmdanda gövde ucu tohumdan çıkar. Belli bir uzunluğa ulaşmış olan gövde bir konukçu bulup, tutunabilirse yaşamını sürdürür, tutunamazsa elimine olur.
Bir küsküt bitkisi genellikle 3.000-25.000 adet tohum verir. Tohumlarının bir kısmı olgunlaşıp toprağa düşer ve hemen çimlenir. Birçoğu da toprak üstüne yakın kısımda kalıp 5-15 yıl durgun bir halde çimlenme gücünü kaybetmeden durur, ortamını bulunca hemen çimlenir. Bitki üzerinde tutunup gelişmiş küskütün iplik dallarında çok sık top şeklinde çiçek açar. Her tip top çiçek yüzlerce tohum taşır.

Yaşayış
Küskütler parazit bitkilerdir. Tohumla çoğaldığı gibi, saç gibi sarınıcı dallarının parçaları ile de çoğalırlar. Toprağa düşen tohumlar ilkbaharda hava koşullarına göre çimlenir, uygun bulduğu yoncayı yakalar, uzanır, topraktan ilişkisini keser ve gelişmesine devam eder. Yoncada daldan dala uzanır, bitkinin içinde besin maddelerini emeçleri ile alarak bitkinin zayıflamasına, kurumasına, bodurlaşmasına neden olur. Ayrıca bitki tohum bağlayamaz. Yoğun yerde tüm ürünü yok edebilir, yoncanın yeşil hayvan yemi verimini ve tohum alınacak yoncalarda tohum verimini düşürür, yoncalığı tamamen kaplamış yoncalıkta, %80-90 küsküt tohumu elde edilir.
Kültürel Önlemler
Her şey den önce temiz yoncalıkların ve yeni bahçe ve tarlaların küskütle bulaşmasını önleyici önlemlerin üreticiye iyi bir şekilde öğretilmesi gerekir.
Kimyasal Mücadele
Küskütle mücadelede başarı, ancak kültürel önlemlerin tam alınması mekaniksel mücadele yöntemi ve kimyasal mücadelenin birbirini tamamlayıcı olarak kullanılmasıyla mümkündür. Tarlalarda kümeler halinde görülen küskütlere ilaçlama yapılır. Yoncada küsküte karşı herbisit uygulaması ile beraber, küskütün yayılmasına engel olacak önlemlerin alınması, kültürel metotların uygulanması da gerekir.
İlaçlama Zamanı
Eğer tarla veya bahçede ilaçlamayı gerektirecek yoğunlukta küsküt varsa, küsküt kümelerinin tarlada belirlenmeye başladığı zaman uygulamalar yapılmalıdır, küskütlerin çiçek açıp tohum bağlamalarına izin verilmemelidir.       
                                                                                                 Aziz ÖZKAN
                                                                                              Ziraat Mühendisi

http://www.tarimziraat.com/hastalik_ve_zararlilar/yabanci_otlar/yoncada_kuskut/


3 yorum:

  1. Tebrik ediyorum. başarılarının devamını diliyorum. Alacalı olarak seninle gurur duyuyorum. A.ODABAŞ

    YanıtlaSil