2 Mayıs 2020 Cumartesi

BİBER HAFİF BENEK VİRÜSÜ


Pepper mild mottle virus (PMMoV)

Virüsler Bitkileri hastalandırma yeteneğinde olan, gözle ve hatta ışık mikroskopu ile görülemeyecek kadar küçük yapıda, çoğalabilmek için mutlaka canlı bir yapıya ihtiyaç duyan bir organizmadır. Bakteriler ve mantarlar bulundukları bitkiye zehirli maddeler vererek onlar hastalandırmasına karşın virüslerde böyle bir olay söz konusu değildir. Virüslerin hastalığa neden oluşları hastalandırdığı bitkiyi zehirleyerek değil, sadece bitki içerisinde çoğalırken bitkinin hücre maddelerini kullanarak ve devamlı çoğalarak hücrenin içini tamamen doldurur ve hücrenin yaşamsal faaliyetlerini olumsuz etkilerler. Kesinlikle bitkiye herhangi bir zehirli madde vermezler.

Virus partiküllerinin genetik materyali nükleik asit olup bunu bir protein kılıfı veya lipoprotein kabuğu sarmaktadır. Enfeksiyondan sorumlu olan kısım nükleik asittir. Protein kılıfı ise koruyucu tabaka olarak virusun canlılığının devamını sağlamaktadır. Nükleik asit kısmı baz (purin, pryimidin), şeker, (Riboz veya Deoksiriboz) ve fosfat bağını içermektedir. Virusların protein kısmı kapsid olarak adlandırılır. Kapsid protein alt birimlerinden oluşmuş olup bu alt birimlere ise “kapsomer” adı verilir. Virusların proteinlerini oluşturan aminoasitlerin diziliş şekilleri son yıllarda teşhiste büyük rol oynamaktadır. Bazı viruslar lipid yapısında olup çeşitli enzimlere sahiptirler. Bu enzimlerden bazıları konukçu hücresine dahil olduktan sonra virus partiküllerinin sentezi için kullanılmaktadır.
Viruslar sadece elektron mikroskobu ile görülebilmektedirler. Viruslar morfolojik olarak 3 grupta toplanırlar.
Çubuk Şeklinde Olanlar: Bu grupta bulunan viruslar düzgün çubuk şeklinde olanlar (rijit) ve esnek çubuk şeklinde olanlar (flexible) olmak üzere iki tip morfolojik yapı gösterirler. Düzgün 2 çubuk şeklindeki viruslara örnek olarak Tütün Mozaik Virusu, Patates Mop Top Virusu ve Şekerpancarı Nekrotik Sarı Damar Virusu’nu verebiliriz. Patates Y Virusu, Erik Şharka Virusu, Fasülye Adi Mozayik Virusu gibi viruslar ise esnek çubuk şeklindedirler.
Yuvarlak Şekilde Olanlar (Polyhedral-Çok yüzlü) : Bu gruba dahil olan viruslar, kristal formunda prizma benzeri birçok parçanın bir araya gelmesiyle yuvarlak şekil alan viruslardır. Bu gruptaki viruslardan bazıları Hıyar Mozayik Virusu, Börülce Mozayik Virusu, Domates Lekeli Solgunluk Virusu’ dur.
Mermi Şeklinde Olanlar: Bu gruba dahil olan viruslar çok az sayıda olup protein kılıfının etrafında lipid membran içerebilirler. Mermi şeklindeki viruslara örnek olarak Yonca Mozayik Virusu ve Mısır Cücelik Virusu verilebilir.
Biber yetiştiriciliğinde ana sınırlayıcı faktörlerden bazıları; virüs, bakteri, nematod ve mantar v.b. gibi biyotik etmenlerin sebep olduğu verim kayıplarıdır. Hastalık ve zararlıların yayılmasının kontrolünde kimyasal uygulamalar, kültürel uygulamalar (budama, sulama, gübreleme, vb.) ve dayanıklı çeşit kullanımı ön plana çıkmaktadır.
Girdi maliyetlerini arttıran ve kalıntı problemleri oluşturan kimyasal mücadele bazı hastalık ve zararlıların yayılmasını bir miktar önlemesine rağmen virüs hastalıklarına karşı etkili değildir. Ayrıca, kültürel uygulamalarda hastalık ve zararlı kontrolünde her zaman ekonomik koruma sağlamayabilmektedir.
En etkin mücadele yöntemi olarak dayanıklı çeşit kullanımı karşımıza çıkmaktadır. Biberde, domates gibi yoğun olarak tarımı yapılan bitki türlerinde bir üretim alanında birden fazla hastalık ve zararlı etmen aynı anda bulunabilmekte olup verim ve kalite yönünden büyük kayıplara yol açmaktadır.
Birçok bitki tür ve çeşidinde bir veya birkaç hastalık ve zararlıya karşı dayanıklılık mevcuttur. Özellikle sebze üretiminde kullanılan hibrit çeşitler, çoklu dayanıklılığa sahiptir. Biberde zarar meydana getiren 43 farklı virüs olduğunu ve bunlardan Cucumber mosaic cucumovirus (CMV)’ün Türkiye’de biber yetiştirilen alanlarda en çok rastlanan virüs olduğu, bunu sırasıyla Potato Y potyvirus (PVY), Tobacco etch potyvirus (TEV), Tobacco mosaic tobamovirus (TMV) ve Pepper mild mottle virus (PMMoV)’ün takip ettiği bildirilmiştir (Ekbiç ve ark., 1997; Çelik ve ark., 2012).
Pepper mild mottle virus (PMMoV), tobacco mosaic virus (TMV), ve tomato mosaic virus gibi Tobamovirusler grubunda yer alan virüsler Solanaceae grubunda özellikle verim ve kalitede önemli ölçüde zarar oluşturmaktadır.
Biber virüsleri içerisinde, PMMoV sulama suyu ile kolay taşınması, nedeniyle en fazla problem oluşturan virüs olarak kabul edilmektedir (Choi et al., 2004; Pares ve Gunn, 1989; Han ve ark., 2001a; 2001b; Ikegashira ve ark., 2004).
PMMoV virüsüne ait 2 adet ırk birçok ülkede biber yetiştirilen alanlarda tespit edilmiştir (Toyoda ve ark., 2004). PMMoV P1.2 ve P1.2,3 olarak 2 adet patotipe ayrılabilir ve sipmtomik reaksiyonuna göre L lokusunda bir veya birden çok homozigot allel (L+, L1, L2, L3 ve L4) tarafından kontrol edilir (Boukema, 1980).
Domates Lekeli Solgunluk Virüsü (TSWV) ise kültür bitkilerinde en fazla zarar oluşturan ilk 10 virüs arasında yer almaktadır. (Goldbach ve Peters, 1994; Griep ve ark., 2000). TSWV, ekonomik öneminden dolayı günümüzde üzerinde en yoğun çalışma yapılan bitki virüslerinden birisi durumundadır (Parrella ve ark., 2003). 20. yüzyılın başlarından bu yana klasik ıslah metotlarıyla hastalık ve zararlılara dayanıklılık kültür çeşitlerine aktarılmaktadır. Fakat tek başına bir etmene karşı dayanıklı bir çeşit; verimlilik ve kalite açısından, biber gibi yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan hastalık ve zararlı etmen tür ve ırk sayısı fazla olan bir bitki türü için yeterli olmamaktadır.
Günümüz koşullarında üretim sahası ve zamanına bağlı olarak yetiştiricilik yapılan bölgenin hastalık ve de zararlı etmenlerine karşı dayanıklılığına ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda MAS (Markır Yardımlı Seleksiyon) CMV (Ben Chaim ve ark., 2001), TSWV (Moury ve ark., 2000) ve PVY (Caranta ve ark., 1999)’te olduğu gibi çeşitli patojen dayanıklılıklarının aktarılmasında alternatif bir metot olarak kullanılması yaygınlaşmıştır.
Biber yetiştiriciliğinde biber hafif benek virüsü (PMMoV), tütün mozaik virüsü (TMV) ve Domates Lekeli Solgunluk Virüsü (TSWV) ana sınırlayıcı faktörlerdendir. Günümüzde üretim sahası ve zamanına bağlı olarak en az iki veya daha fazla hastalık ve de zararlı etmene karşı dayanıklılığı ihtiyaç duyulmaktadır.
BELİRTİLERİ
Enfekte olan biberin çeşidine, mevcut virüsün izolatına, enfekte olduğu sırada bitkilerin yaşına ve çevre koşullarına göre değişir. Belirtilerin çoğunluğu farklı konukçular arasında çok benzerlikler vardır.
Enfekteli tarla bitkilerinde sistemik bir beneklenme, şekil bozukluğu ve bodurlaşma görülebilir. Enfekteli sera bitkilerinde önce damar açılması gelişir ve bunu yeni yapraklarda sarı bir beneklenme izler. Meyve bozuk şekilli, benekli ve küçük olabilir. Tarla bitkileri çoğunlukla birden fazla virüsle enfekte olur. Çoklu enfeksiyonlar genellikle yalnızca PPMoV kaynaklı belirtilerden farklı belirtilere neden olur ve daha şiddetli görünebilir.
Meyve belirtileri şunlardır: boyut, beneklenme ve renk değişiklikleri ve bariz çarpıtılmış ve pütürlü bir görünüm. Ayrıca, birçok kez kahverengi nekrotik çizgiler veya lekeler yaprak ve meyve üzerinde görülebilir. Semptomlar olsa da kolayca yeni büyüme görülebilir.
Bu hastalık nedeniyle hafif yaprak semptomları (kloroz, nekroz, vs.) görülür.  Buna bağlı defalarca patojen meyve daha belirgin belirtiler ortaya çıkana kadar fark edilmez. Semptomlar sadece hasat tan hemen önce meyve aşamasında belirgin hale geldiğinden daha yüksek verim kayıpları olur.
PMMoV kolayca mekanik aşılama veya eller, eldiven ve giysiler gibi patojen taşıyabilen bir ortam arasındaki temas ile sağlıklı bitkilere taşınabilir. Virüs öncelikle tohum dikim ve diğer tarımsal işlemler sırasında mekanik kirlenme yoluyla enfekte eder. Bu mikroskobik sıyrıklar veya yaralar yoluyla bitki / tohuma girer. Virüs bu durumda, izole edilmiş bir ortamda hayatta kalabilir ve oldukça bulaşıcı olan kolayca bir ürüne bakım sırasında bulaşabilir, bitki kalıntılarında ve sera yapıları, kaplar ve bahçe aletleri üzerinde uzun bir süre hayatta kalabilir. Bilinen böcek vektörleri vardır;
Tobacco etch virus, Potato virus Y ve Cucumber mosaic virus gibi, Pepper mild mottle virüs de pek çok afit türüyle bulaşabilir. PMMoV afitlerin ağız kısımlarından kalıcı olmayan bir şekilde bulaşır. Tatula gibi yabani otlar ve patlıcangiller familyasından diğer bitkiler virüsü ve taşıyıcıyı besleyebilir. Afitler bir üründe enfeksiyon yayabilir ya da virüs enfekteli bitkileri sırığa bağlama, budama ya da dokunma gibi yetiştirme uygulamalarıyla mekanik olarak da bulaşabilir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

1-Enfeksiyon Kaynaklarının Ortadan Kaldırılması
2-Vektör (Taşıyıcı) Böceklerle Mücadele
3-Dayanıklı Çeşit Kullanımı
4-Virüsten Ari Fide veya Fidan Kullanılması
5-Yabancı Otlarla Mücadele
6-Hastalığa yakalanmış bitkilerin Yok Edilmesi
Afitleri uzaklaştırmak için yansıtıcı malçlar kullanılmalı
Genç bitkilerde kayıpları azaltmak için stylet yağlarla birlikte insektisit uygulanmalı.
Kimyasal uygulamayla afit taşıyıcı popülasyonuyla mücadele etmek çok zordur ve genellikle sınırlı bir mücadele sağlar. Olgun bitkilerde, bütün afitleri etkin bir şekilde ortadan kaldırmak için yaprakları tamamen insektisitle kaplamayı başarmak zordur. Hem acı hem tatlı biberde dirençli çeşitler mevcuttur. Ancak mevcut ticari çeşitlerdeki direnç, PMMoV’nin bulunan bütün izolatlarına karşı etkili olmayabilir.
Aziz ÖZKAN
Ziraat Mühendisi
ozkanaziz@gmail.com


KAYNAKLAR
https://arastirma.tarimorman.gov.tr/ktae/Belgeler/brosurler/Bitki%20Patojeni%20Vir%C3%BCsler.pdf



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder