24 Aralık 2019 Salı

DİNLENME DÖNEMİNDE MEYVE AĞAÇLARINDA YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER

Tedbir, tedaviden iyidir.
Bir yıl dört mevsimden oluşur; kış, ilkbahar, yaz ve sonbahar. Bitkiler ve ağaçlar da yaşam döngülerini bu dört mevsim üzerinden cereyan ettirir. İnsanlar için yaşam döngüsü her gün gerçekleşir. Bir sonraki güne dinç başlayabilmek için her gün belli bir miktar dinlenmeye ihtiyaç duyarız. Dinlenme süremiz ve kalitesi sonraki günlerde ne kadar sağlıklı ve üretken olacağımızı belirler. Çoğu ağaç her kış "uyur". Dinlenme süreleri ve kalitesi onların da sonraki dönemlerde ne kadar sağlıklı ve üretken olacaklarını belirler!
Soğuk bir kışa giriyorsanız sonbaharın erken dönemlerinde alacağınız önlemler, meyve ağaçlarınızı kışın zorlu koşullarından koruyacaktır.

18 Aralık 2019 Çarşamba

DOMATESTE ANTRAKNOZ HASTALIĞI

Etmenin genel özellikleri :
- Colletotrichum coccodes
 (Wallr.) S.J. Hughes (Pers.) Grove,
C. dematium,
- C. gloeosporioides 
(Penz.) Penz. & Sacc. in Penz. (eşeyli dönemi: 
Glomerella cingulata (Stoneman) Spauld. & H. Schrenk) hastalık etmenleri domates de antraknoz hastalığına neden olur. C. coccodes en yaygın olan hastalık etmendir. Fungus kışı bitki artıkları üzerinde mikrosklerot olarak geçirir. Mikrosklerotlar toprakda uzun süre canlılığını korur ve nemli koşullarda konidi sporlarını üreterek enfeksiyonlarını yapar. 20 and 30 °C sıcaklık ve serbest su hastalığın yayılması