18 Eylül 2018 Salı

BİR SEVDADIR BU MESLEK (ZİRAAT MÜHENDİSİ)


 Geçen yıl memlekete gidememiştim. Bu yıl Temmuz ayında iki hafta izin alarak. Önce memleketim Çorum ili Alaca ilçesine gittim. Oradan Yozgat-Çorum-Ankara illerine gidip akrabaları tanıdıkları ziyaret ettim. Fakat iş ortamının stresinden uzaklaşmak için gittiğim her yerde yine kendimi bir bahçede veya bağda buldum.
 Şairin
 “Yârimin sevdası vardır başımda\ Uyansam karşımda yatsam düşümde
 Her ne tarafa gitsem bile peşimde\ Benim ile yoldaş oldu hayali”

17 Eylül 2018 Pazartesi

NARENCİYE DE KABUK KIRILMASI (CİTRUS CREASİNG)



Ülkemde teşhisi yapılmamış problem kalmamalı
Bu problemi ilk defa 2009 yılında bir görevlendirme sonucu gittiğim Muğla’nın Fethiye ilçesinde görmüş ve oldukça şaşırmıştım. Fotoğrafları çektikten sonra araştırmaya başladım fakat ülkemizde böyle bir rahatsızlık için ne çalışma nede her hangi bir bilgi vardı. Konu ile alakalı yaptığım araştırma sonucunu sizlerle paylaşıyorum.

14 Eylül 2018 Cuma

PORTAKAL DA YENİ BİR HASTALIK


ACI ÇÜRÜKLÜK (SURROT)
Fazla su tutan, drenajı olmayan, budama yapılmayan bahçelerde görülür. Özellikle yağışı bol geçen bahar aylarından sonra daha fazla görülür.
Bu hastalığa yakalanan portakal meyvelerinde sulu çürüme başlar ve meyve aşağı doğru armut şeklinde sallanır. Meyvenin üstü fungal bir yapı ile örtülür. Düşmeyen meyveler ağaçta kuru kahverengi bir hal alır


12 Eylül 2018 Çarşamba

ZEYTİNDE YENİ BİR ZARARLI (Omophlus proteus. col. Alleculidae)


Erginler ilk önce çevredeki yabancı otların çiçekleri üzerinde gruplar halinde görülür. Buradaki yabancı otların çiçekleri ile beslenmeye başlamaktadırlar. Mayıs ortalarına doğru çıkışlar tamamlanmakta ve ergin popülasyonu mayısın üçüncü haftasında en yüksek düzeye ulaşmaktadır.

2 Eylül 2018 Pazar

ZEYTİN KIZIL KURDUNA DİKKAT (Lasioptera berlesiana Paoli)

Buz zararlı gibi varlığı başka bir zararlının varlığına bağlı olan bir zararlı nadirdir.
Zeytin kızılkurdu, yumurtalarını Zeytin sineğinin yumurta bıraktığı deliklere bırakır. Zeytin kızılkurdunun yumurtası. Zeytin sineğinin yumurtasından önce açılırsa çıkan larva Zeytin sineğinin yumurtasını tahrip eder, hatta yumurtanın içini boşaltarak, sadece yumurtanın zarını bırakır.
Buna karşın Zeytin sineği yumurtası önce açılırsa çıkan larva çekirdeğe doğru ilerleyip, yaşamını sürdürür.